Logo Stiel
Industrieel Erfgoed in Leiden

STIEL

STIELZ 2005 - nummer 2 - juli

STIELZ 2005 - nummer 2 - juli

Inhoud van dit nummer:
pagina 3   Leiden als monumentenstad
pagina 4   Nieuwe voorzitter van STIEL
pagina 5   Paardenslachthal begint tweede leven
pagina 7   Kampong Makassar in Oegstgeest en Leiden
pagina 11   Opmerkelijk erfgoed (III)
pagina 12   Bladen erfgoed denken aan fusie / Kort nieuws uit Leiden en de regio


Redactioneel
door Fred Sengers

Dit is het laatste artikel van Fred Sengers op deze plaats. Er is een nieuwe voorzitter gevonden in de persoon van Hans Vollaard.

Fred Sengers blikt in deze redactioneel nog even terug met, ondermeer in zijn periode stond de Stichting voor twee grote krachtproeven t.w. De Leidse Meelfabriek en Nieuw-Werklust in Rijnwoude. Belangrijke bouwdelen van het Slachthuisterrein werden op initiatief van Stiel op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Zie voor het volledige artikel de nieuwe STIELZ.

Verder:
Leiden is een echte monumentenstad, de derde van ons land om precies te zijn, na Amsterdam en Maastricht. Leiden telt anno 2005 1365 rijksmonumenten, een provinciaal monument, 1550 gemeentelijke monumenten en ruim 1100 beeldbepalende objecten. Bovendien kent onze stad de grootste monumentendichtheid van Nederland. Stiel heeft een nieuwe voorzitter, het is Hans Vollaard (28), onderzoeker en docent politieke wetenschappen aan de Leidse universiteit. Hij is de opvolger van Fred Sengers die de organisatie vijf jaar heeft geleid.

De Paardenstal op het vroegere slachthuisterrein aan de Maresingel is begonnen aan een tweede leven. Het gebouw, dateert van 1901-1903 en komt in gebruik als gemeentelijk informatiecentrum voor de nieuwbouw op het slachthuisterrein.

Kampong Makassar in Oegstgeest en Leiden: tot 25 jaar geleden kende Leiden een gebouw dat meer dan een eeuw de naam Kampong Makassar droeg. Het vermoeden dat de naamgeving met de geschiedenis van Nederlands-Indie te maken had bleek terecht. Dit artikel onthult het raadsel van de dubbele vernoeming en belicht de lotgevallen van pand en land Kampong Makassar aan de Hooge Mors.

Verder opmerkelijk erfgoed, het schuivenhuisje op de kruising van de Dinkel en het kanaal Almemlo-Nordhorn, dichtbij Denekamp in Overijssel, erfgoedbladen die denken aan samengaan, vrouwengeschiedenis in jaarboek Dirk van Eck Stichting, een artikel over de Stichting Levens Ambacht Leiden, de Kwaakbrug en tot slot informatie over het Festival de Metamorfose dat duurt van 20 augustus t/m 1 oktober.

© Stichting Industrieel Erfgoed Leiden