Logo Stiel
Industrieel Erfgoed in Leiden

STIEL

STIELZ 2005 - nummer 3 - september

STIELZ 2005 - nummer 3 - september

Inhoud van dit nummer:
pagina 3   Smederij verdient plaats op monumentenlijst
pagina 5   De culturele waarde van mobiel erfgoed
pagina 8   Wonen en werken met het Droste-gevoel
pagina 10   De Leidse Doe Het Zelf: maatwerk in de stad
pagina 12   Erfgoed van de koude oorlog
pagina 13   Kort nieuws uit de Leidse regio


Redactioneel
door Hans Vollaard

Radioserie De Fabriek
Binnenkort komt er op de lokale radiozender Holland Centraal een nieuwe serie. In die serie komen tientallen Leidse monumenten van industrie en techniek aan de orde, waarvoor Stiel zich de afgelopen twintig heeft ingezet. Het is de bedoeling dat de serie dit najaar van start gaat. Het complete verhaal leest u in het nieuwe nummer.

smederij van De Geijn
Stiel dient aanvraag in om het pand waarin smederij van De Geijn, v/h Van Velzen op de monumentenlijst te plaatsen. Volgens Stiel is het pand een zeer origineel voorbeeld van een in het begin van de vorige eeuw verbouwd bedrijfspand met bovenwoning. Het complete verhaal leest u in de nieuwe STIELZ.

De culturele waarde van mobiel erfgoed
Hoe stel je de culturele waarde vast van mobiel erfgoed? Daarvoor is er een handleiding samengesteld door deskundigen op het terrein van dit erfgoed, waarbij het onder andere gaat om trams, autobussen, vliegtuigen en schepen. Het complete verhaal leest u in de nieuwe STIELZ.

Opmerkelijk erfgoed (4) Wonen en werken met het Droste-gevoel
Opmerkelijk erfgoed buiten Leiden en omgeving in deze rubriek. Deze keer wonen en werken met het Droste-gevoel aan het Spaarne in Haarlem. Het fabriekscomplex van de chocoladefabriek Droste staat sinds najaar 2004 leeg. Lees verder in de nieuwe STIELZ.

De Leidse Doe Het Zelf maatwerk in de stad
Generaties lang heeft er op de Lange Mare een houthandel gezeten. Sinds de zaak van Marinus Brienesse (1942), de Leidse Doe Het Zelf, dit jaar ophield te bestaan, worden er op de centrale plek in Leiden geen planken meer gezaagd en geen spijkers meer verkocht. Het complete verhaal staat in de nieuwe STIELZ.

Erfgoed van de koude oorlog - Commandobunker in Rijswijk Z-H
Een interessant object uit de periode van de Koude Oorlog: de vroegere commandobunker van de BB, de dienst Bescherming Bevolking. De bunker bevindt zich op het Rijswijkse landgoed Overvoorde. Er zijn plannen om er een museum van te maken.

© Stichting Industrieel Erfgoed Leiden