Logo Stiel
Industrieel Erfgoed in Leiden

STIEL

2005

STIELZ 2005 - nummer 4 - december

Inhoud van dit nummer:
pagina 3   De Heesterboom weer als nieuw
pagina 5   Leidse bollenschuur bedreigd
pagina 11   Leerhandel Colla
pagina 12   Erfgoed buiten de singels
pagina 14   Nieuwe uitgaven


Redactioneel
Hieronder een beknopte samenvatting, het volledige artikel kunt u nalezen in dit nieuwe nummer.
Het is STIEL niet ontgaan dat het gemeentebestuur een Rijn-Gouwelijn wil aanleggen door de Leidse binnenstad. Stiel heeft daar geen mening over. Wat Stiel wel zorgen baart is wat de Rijn-Gouwelijn doet met de Blauwpoortsbrug. STIEL hoopt en verwacht echter van het Leids stadsbestuur dat de Blauwpoortsbrug een beweegbaar monument van techniek blijft. Dat zijn wethouders en raadsleden namelijk verplicht aan hun recente nota Cultureel Erfgoed. STIEL heeft de raad expliciet gevraagd in alle huidige besluiten rekening te houden met zogeheten cultuurhistorische kwaliteiten. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de bollenschuur aan de Hoge Morsweg. In ieder geval wens ik u namens STIEL prettige feestdagen en een goed 2006 toe. Ook in dat Rembrandtjaar zal STIEL laten horen en zien dat industrieel erfgoed een minstens zo belangrijk onderdeel van de Leidse geschiedenis is geweest. Tot zover
Hans Vollaard.

De Heesterboom weer als nieuw
De Leidse houtzaagmolen De Heesterboom staat er weer goed bij. De molen is gerestaureerd en er is een nieuwe krukas ingebouwd. Vrijdag 25 november werd de feestelijke ingebruikstelling van de molen verricht door burgemeester drs. H.J.J. Lenferink.

Eeuwfeest laatste bollenschuur loopt gevaar
Het terrein aan de Hoge Morsweg nummer 111 in Leiden is volgens gemeentelijke plannen bestemd voor woningbouw. Hierbij is over het hoofd gezien dat op dit stuk grond van de voormalige Kwekerij van de Gebroeders Van Egmond zich een bollenschuur bevindt met monumentale waarde. De grote vraag is of dit pand alsnog gered en herbestemd kan worden.

Leerhandel Colla: vier generaties leer in Leiden
Het is alweer een hele tijd geleden dat er bij Leerhandel Colla aan de Korte Mare handel gedreven werd, maar nog steeds ademt het pand de sfeer van de leerhandel uit. Vier generaties Colla dreven er handel in leer, zadels, schoenen en fournituren, tot de zaak vanaf 1978 langzaam ophield te bestaan.

STIELZ 2005 - nummer 3 - september

Inhoud van dit nummer:
pagina 3   Smederij verdient plaats op monumentenlijst
pagina 5   De culturele waarde van mobiel erfgoed
pagina 8   Wonen en werken met het Droste-gevoel
pagina 10   De Leidse Doe Het Zelf: maatwerk in de stad
pagina 12   Erfgoed van de koude oorlog
pagina 13   Kort nieuws uit de Leidse regio


Redactioneel
door Hans Vollaard

Radioserie De Fabriek
Binnenkort komt er op de lokale radiozender Holland Centraal een nieuwe serie. In die serie komen tientallen Leidse monumenten van industrie en techniek aan de orde, waarvoor Stiel zich de afgelopen twintig heeft ingezet. Het is de bedoeling dat de serie dit najaar van start gaat. Het complete verhaal leest u in het nieuwe nummer.

smederij van De Geijn
Stiel dient aanvraag in om het pand waarin smederij van De Geijn, v/h Van Velzen op de monumentenlijst te plaatsen. Volgens Stiel is het pand een zeer origineel voorbeeld van een in het begin van de vorige eeuw verbouwd bedrijfspand met bovenwoning. Het complete verhaal leest u in de nieuwe STIELZ.

De culturele waarde van mobiel erfgoed
Hoe stel je de culturele waarde vast van mobiel erfgoed? Daarvoor is er een handleiding samengesteld door deskundigen op het terrein van dit erfgoed, waarbij het onder andere gaat om trams, autobussen, vliegtuigen en schepen. Het complete verhaal leest u in de nieuwe STIELZ.

Opmerkelijk erfgoed (4) Wonen en werken met het Droste-gevoel
Opmerkelijk erfgoed buiten Leiden en omgeving in deze rubriek. Deze keer wonen en werken met het Droste-gevoel aan het Spaarne in Haarlem. Het fabriekscomplex van de chocoladefabriek Droste staat sinds najaar 2004 leeg. Lees verder in de nieuwe STIELZ.

De Leidse Doe Het Zelf maatwerk in de stad
Generaties lang heeft er op de Lange Mare een houthandel gezeten. Sinds de zaak van Marinus Brienesse (1942), de Leidse Doe Het Zelf, dit jaar ophield te bestaan, worden er op de centrale plek in Leiden geen planken meer gezaagd en geen spijkers meer verkocht. Het complete verhaal staat in de nieuwe STIELZ.

Erfgoed van de koude oorlog - Commandobunker in Rijswijk Z-H
Een interessant object uit de periode van de Koude Oorlog: de vroegere commandobunker van de BB, de dienst Bescherming Bevolking. De bunker bevindt zich op het Rijswijkse landgoed Overvoorde. Er zijn plannen om er een museum van te maken.

STIELZ 2005 - nummer 2 - juli

Inhoud van dit nummer:
pagina 3   Leiden als monumentenstad
pagina 4   Nieuwe voorzitter van STIEL
pagina 5   Paardenslachthal begint tweede leven
pagina 7   Kampong Makassar in Oegstgeest en Leiden
pagina 11   Opmerkelijk erfgoed (III)
pagina 12   Bladen erfgoed denken aan fusie / Kort nieuws uit Leiden en de regio


Redactioneel
door Fred Sengers

Dit is het laatste artikel van Fred Sengers op deze plaats. Er is een nieuwe voorzitter gevonden in de persoon van Hans Vollaard.

Fred Sengers blikt in deze redactioneel nog even terug met, ondermeer in zijn periode stond de Stichting voor twee grote krachtproeven t.w. De Leidse Meelfabriek en Nieuw-Werklust in Rijnwoude. Belangrijke bouwdelen van het Slachthuisterrein werden op initiatief van Stiel op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Zie voor het volledige artikel de nieuwe STIELZ.

Verder:
Leiden is een echte monumentenstad, de derde van ons land om precies te zijn, na Amsterdam en Maastricht. Leiden telt anno 2005 1365 rijksmonumenten, een provinciaal monument, 1550 gemeentelijke monumenten en ruim 1100 beeldbepalende objecten. Bovendien kent onze stad de grootste monumentendichtheid van Nederland. Stiel heeft een nieuwe voorzitter, het is Hans Vollaard (28), onderzoeker en docent politieke wetenschappen aan de Leidse universiteit. Hij is de opvolger van Fred Sengers die de organisatie vijf jaar heeft geleid.

De Paardenstal op het vroegere slachthuisterrein aan de Maresingel is begonnen aan een tweede leven. Het gebouw, dateert van 1901-1903 en komt in gebruik als gemeentelijk informatiecentrum voor de nieuwbouw op het slachthuisterrein.

Kampong Makassar in Oegstgeest en Leiden: tot 25 jaar geleden kende Leiden een gebouw dat meer dan een eeuw de naam Kampong Makassar droeg. Het vermoeden dat de naamgeving met de geschiedenis van Nederlands-Indie te maken had bleek terecht. Dit artikel onthult het raadsel van de dubbele vernoeming en belicht de lotgevallen van pand en land Kampong Makassar aan de Hooge Mors.

Verder opmerkelijk erfgoed, het schuivenhuisje op de kruising van de Dinkel en het kanaal Almemlo-Nordhorn, dichtbij Denekamp in Overijssel, erfgoedbladen die denken aan samengaan, vrouwengeschiedenis in jaarboek Dirk van Eck Stichting, een artikel over de Stichting Levens Ambacht Leiden, de Kwaakbrug en tot slot informatie over het Festival de Metamorfose dat duurt van 20 augustus t/m 1 oktober.

STIELZ 2005 - nummer 1 - maart

Inhoud van dit nummer:
pagina 3   In memoriam bedrijfspand Dingjan
pagina 6   Draaiorgels in Leiden: door weer en wind
pagina 8   Resultaten bollenproject schraal / sloop bollenlab
pagina 9   Stiel bezorgd over plannen / Opmerkelijk erfgoed (II)
pagina 11   Kort nieuws uit Leiden en regio
pagina 16   Laboratoriumgebouwen in twintigste eeuw (slot)
© Stichting Industrieel Erfgoed Leiden