Logo Stiel
Industrieel Erfgoed in Leiden

STIEL

Leiden 50 jaar monumentenstad

Uw nominaties gevraagd voor 10 jonge monumenten, uit de periode 1940 -2000

Op dit moment is er in Nederland veel aandacht voor de zogenaamde wederopbouwarchitectuur. Deze periode definiƫren we als de periode van 1940 tot 1970, toen nieuwe technieken in de bouw hun intrede deden. Uit deze periode worden nu panden als monument aangewezen. Omdat onze aandacht ook uitgaat naar de periode tot de eeuwwisseling betrekken wij in het onderstaande project de totale periode 1940-2000.

Het  idee is gerezen om mede vorm te geven aan 50 jaar Monumentenwet in Leiden door de verkiezing van het (Industrieel/Woning) Monument uit deze periode. Voor dat doel willen STIEL/HVOL ieder een aantal waardevolle panden signaleren en beschrijven. STIEL zoekt panden met een industrie geschiedenis, HVOL wijst architectonisch waardevolle woningen aan. Daarbij betrekken wij graag de bevolking en in het bijzonder onze leden.

Uw kunt een kaart van Leiden met daarop de momumenten vinden in het artikel Genomineerde jong Monumenten.

Een vakjury selecteert vervolgens vijf panden van beide categorieƫn, die ter verkiezing worden voorgedragen in de Leidse media. Op de Open Monumentendagen (10 en 11 september) kan op deze panden worden gestemd door de bezoekers van het evenement. STIEL en HVOL zullen de panden met de meeste stemmen met klem onder de aandacht van de gemeente brengen voor plaatsing op de monumentenlijst.

Zo hopen STIEL en HVOL 'jong' architectonisch erfgoed onder de aandacht te brengen. Speciaal bij een groter publiek, maar deels ook wel bij instanties, is dit erfgoed tamelijk onbekend en dus onbemind. Dat zou anders kunnen en moeten.

logo_stiel lms50jaar logo_hvol
© Stichting Industrieel Erfgoed Leiden