Logo Stiel
Industrieel Erfgoed in Leiden

STIEL

Uniek Leids erfgoed dreigt te verdwijnen

STALDe bijzondere schoenmakerij in de Bakkersteeg waar sinds 1937 het bedrijf van de heer Zierikzee was gevestigd en dat na zijn dood in 1992 is overgenomen en voortgezet door andere schoenmakers dreigt nu op korte termijn voorgoed verloren te gaan.  
In 1992 heeft schoenmaker Nusteling het pand overgenomen - in overleg met de familie Zierikzee en de Stichting Levend Ambacht Leiden/STAL - met de intentie om het blijvend te bestemmen voor ambachtelijk schoenmakerswerk. Sinds een aantal jaren heeft hij het 18de eeuwse pand verhuurd aan enkele andere schoenmakers die het oude, unieke interieur met alle bijzondere machines en werktuigen nog steeds in ere houden en er met veel plezier hun ambachtelijke werk doen.

Het pand staat nu echter in de verkoop en gezien de enorme vraagprijs is de kans groot dat materialisme het wederom gaat winnen van ons erfgoed en cultuurhistorie.

Hoeveel oude ambachten worden er in de stad nog uitgeoefend ? Hoeveel van dit soort unieke plekken heeft de Leidse binnenstad nog ?

De kans is zeer groot dat bij verkoop niet alleen de functie van dit pand verloren gaat en daarmee een stuk Leidse geschiedenis verdwijnt maar dat ook het bijzondere interieur met alles erop en eraan verdwijnt en mogelijk ook het exterieur. Ook de sociale functie die de schoenmakers vanuit het pand zolang in dit deel van de stad hebben uitgeoefend zal daarmee weg zijn.

© Stichting Industrieel Erfgoed Leiden