Logo Stiel
Industrieel Erfgoed in Leiden

STIEL

Filmavond over wederopbouw in Leiden

Op 12 augustus vindt de laatste activiteit in het kader van de tentoonstelling over de Wederopbouw in Leiden plaats.

Er worden films vertoond uit de Wederopbouwperiode, die grofweg liep van 1940-1970. Arjan Honkoop van de Dirk van Eck-Stichting is in zijn archief gedoken en stelt speciaal voor de avond een programma samen. Voorafgaand aan de films, zal Leon de Laat vertellen hoe de gemeente Leiden omgaat met de herstructurering van wijken uit deze periode.

Nu de herstructurering van de vooroorlogse gebieden is afgerond, zijn de gebieden van na de oorlog aan de beurt. Leiden Zuid-West, de Willem de Zwijgerlaan, het Morskwartier en Leeuwenhoek: er staat een hoop te gebeuren. Maar hoe kunnen we eigentijds bouwen zonder onze geschiedenis weg te poetsen? Leon de Laat, senior stedenbouwkundige bij de Gemeente Leiden, gaat op persoonlijke titel in op dit dilemma.

Na de pauze worden films vertoond onder de noemer 'Wederopbouw in Beweging'. De wederopbouw was meer dan alleen slopen en bouwen. Ook was het dagelijkse leven aan het veranderen. De schaarste verdween langzaam en de grotere welvaart begon het straatbeeld te beïnvloeden. De kleding ging meer met de mode mee, er kwamen meer auto's op straat en ook nieuwe dingen zoals de brommer doken op. Door de Marshallhulp kreeg de 8 mm film in Nederland vaste grond onder de voeten. Het  was eenvoudiger en goedkoper geworden om als huisvader filmpjes te gaan maken. Filmpjes van de familie, van je buurt maar ook van de stad. Gelukkig zijn een aantal van deze filmpjes bewaard gebleven en kunnen we ook nu nog zien hoe rustig het was op straat ter hoogte van de nieuwe sterflat. Of dat er nieuwe 'hoven' met flats werden gebouwd in Leiden Noord en de nieuwe brede Wilhelminabrug over de Hoge Rijndijk werd aangelegd.

Arjan Honkoop heeft een programma samengesteld met onder andere delen van amateurfilms die niet bewerkt zijn met commentaar en muziek. Vaak is het ruw materiaal dat niet eerder vertoond is bij andere filmvoorstellingen van de Dirk van Eck-Stichting. Het is een uitgelezen kans om de sfeer van wederopbouw, horend bij de tentoonstelling die tot 23 augustus in het RAP loopt, op te snuiven.

Omdat het aantal zitplaatsen beperkt is, is het raadzaam tijdig aanwezig te zijn.

Datum: 12 augustus 2009
Locatie: RAP Architectuurcentrum
Adres: Nieuwstraat 33, Leiden
Zaal open: 20.15 uur
Aanvang: 20:30 uur
Entree: gratis

© Stichting Industrieel Erfgoed Leiden